Sokan nincsenek tisztában, mi is az a power bank, milyen széles körben alkalmazható, honnan tudják beszerezni. Nekik szól elsősorban ez a cikk, hogy minél könnyebben elérhetővé váljon számukra a gyors feltöltés lehetősége. Az eszköz maga nem drága, ellentétben a hasznosságának nagyságával és napjainkban mindenki használ már olyan elektronikai eszközt, amelynek azonnali feltöltéséhez jól jönne egy ilyen kis kütyü.

A power bank fogalma

Az angol kifejezés széles körben elterjedt, de magyarul is használják, ami a külső akkumulátort jelöli. Több éve elérhető már hazánkban a forgalmazók körében, különböző teljesítményű termékekkel, így bárki beszerezheti azt a kis eszközt, amely az ő igényeit elégíti ki.

BestMarkt webáruház külső akkumulátor kínálata a legkisebb, 1.000 - 2.000 mAh kapacitású töltőktől kezdve egészen az akár 42.000 mAh kapacitásig is árusít power bank akkumulátorokat. A nagy teljesítmény nem egyenlő a nagy helyigénnyel, ezek mind kis tárgyak, ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy valójában milyen tevékenységekre szeretnénk használni.

A leggyakoribb használat, a mobiltelefon-töltés

A külső akkumulátor népszerűsége alapvetően az okostelefonok térhódítása következtében nőtt meg ennyire. Hiszen a mobilok már mindenkinek a nélkülözhetetlen útitársai és azon élik életük nagy részét, intézik ügyeiket vagy szórakoznak. Viszont nem mindenhol érhető el vezetékes hálózat, hogy lehessen visszatölteni a lemerített egységeket.

A mobiltelefonok töltésére szakosodott power bank eszközök között is már van különbség abban a tekintetben, hogy csak időnként szeretnénk igénybe venni, ha éppen előfordul, hogy nincs elérhető közelségben a konnektor vagy pedig rendszeresen megesik, hogy úton vagyunk, és személyautóból sem tölthetjük a mobilunkat, mert pl. vonaton vagy buszon utazunk hosszabb ideig.

A ritkább töltésekre elegendő egy 10.000-12.000 mAH kapacitású külső aksit vásárolni, ha viszont szeretnénk akár 5-7 alkalommal is tölteni a telefonunkat, elmehetünk akár a 20.000 mAh-s változatokig is.

Ahol nincs egyáltalán vezetékes áram

Ilyen helyek pl. a településektől távol eső helyszínek, ha valaki sokat kirándul, túrázik, kerékpározik vagy éppen hegyet mászik. Az ő számukra is ideális megoldást jelenthet egy külső akkumulátor, hiszen eltelhet akár egy-két hét is, mire ismét valamilyen lakóhely közelébe kerülnek. Egyes készülékek esetében plusz funkció a lámpa, amely szintén nagyon hasznos segítség egy lemerülni készülő mobiltelefon használatakor a természetben.

Érdekes felhasználási területe a külső akkumulátoroknak, és erre nem sokan gondolnak, a személyautók beindítása. Erre már szerencsére ritkábban kerülhet sor, de aki mindenre fel akar készülni, az beszerezhet magának egy 42.000 mAh teljesítményű power banket is.

Ahogy minden műszaki területen, úgy a power bank családoknál is találkozhatunk már az ún. wireless, azaz vezeték nélküli töltőkkel, amelyekkel még praktikusabbá és egyszerűbbé válik a töltés.