Már hosszú évtizedek óta tudjuk, hogy a közúti közlekedés messze legbiztonságosabb, leggyorsabb, leginkább környezetkímélőbb, azaz legkorszerűbb módja az autópálya használata. Ennek bizonyítására már számtalan tanulmány, kutatás született, de ezek ismerete nélkül mindenki maga is könnyen beláthatja a fenti kijelentés valóságtartalmát.

Az autópályák használatáról

Magyarországon olyan rendszer került kialakításra, mely szerint az autópályák használatához szükséges jogosultság úgynevezett matricás rendszerben valósult meg. Ebben a struktúrában a matrica megvásárolható benzinkutakon, alkalmazáson keresztül, SMS-ben vagy online, például az Autopalyamatrica.hu weboldalon keresztül. A 2023-as évre vonatkozó autópálya matrica árak ezen az oldalon megtekinthetők.

Mindössze egyszer kell megtenni egy 200-300 km-es utat alsórendű, szembejövő forgalommal terhelt, beláthatatlan kanyarokkal, meredek emelkedőkkel, lejtőkkel, lakott településekkel és sűrű sebesség korlátozásokkal ellátott úton ahhoz, hogy az autópályák előnyei a napnál világosabbak legyenek, így az autópálya-matrica létjogosultsága nem kérdés.

Érdekességképpen megemlíthető, hogy korábban járt még egy szélvédőre ragasztandó matrica is a vásárlás mellé, azonban az internet és a különféle informatikai rendszerek fejlődése miatt ma már csak nevében matricás a nálunk meghonosodott módszer. Fontos tudni, hogy a matricás rendszer rugalmas elemeket is tartalmaz, így többféle konstrukció is elérhető e szisztéma keretein belül.

10 napos, havi versus éves matrica

Hazánkban az autópálya jogosultság megvásárolható területi vagy idő alapon is. Előbbi esetekben a megyei, utóbbi esetben a tíznapos, a havi vagy az éves matricáról van szó. Természetesen az összes lehetőségnek megvannak az előnyös oldalai, valamint olyan tulajdonságai is, amik miatt valaki esetleg inkább egy másik terméket választ a felsoroltak közül.

Ha Ön nem csak ritkán, alkalmilag veszi igénybe a hazai autópálya-hálózatot, akkor szinte egészen biztos, hogy a legjobban az éves matrica vásárlásával jár. Ez a termék a teljes magyarországi fizetős úthálózatra ad jogosultságot, mégpedig nagyságrendekkel olcsóbban, mintha valaki havidíjas vagy főleg 10 napos matricákkal váltaná meg ezt a lehetőséget.

Az éves matrica további előnyei

Ráadásul egy éves autópálya-matrica a nevével ellentétben nemcsak évre ad lehetőséget e közlekedési forma igénybevételére, hanem a tárgyévet követő január 31. éjfélig lehet használni. Így akár egy teljes hónapot is kaphat a vásárló ajándékba, amely szintén egy komoly érv lehet az éves matrica mellett.

Azonban itt még nincs vége a kedvező tulajdonságoknak, hiszen feltétlenül figyelmet érdemel az is, hogy éves matrica vásárlása esetén nem kell fejben tartani különféle lejárati dátumokat, és a megyehatárok utáni első kihajtó fogalmával sem kell már tisztában lenni. Ebből következik az is, hogy így nincs esély tiltott autópálya-használatra sem, tehát bírságoktól sem kell tartani.