Az olló az egyik leggyakrabban használt vágóeszköz a hétköznapokban, amivel a többség már kisgyermekként megismerkedik. Bár a megfelelő mozdulatok elsajátítása türelmet és gyakorlást igényel, azonban érdemes befektetni az energiát, hisz a kreatív alkotás új távlatait nyitja meg a kicsik előtt.

Tanítsuk meg mihamarabb csemeténket az olló használatára!

Az olló kiváló eszköz arra, hogy fejlessze a kézügyességet, melyre gyermekeinknek egész életében nagy szüksége lesz. Bár az olló használata a felnőttek számára egy egyszerű rutinmozdulat, a kisgyerekeknek viszont igencsak nehéz feladat, amit alaposan be kell gyakorolni.

Persze ehhez ne a saját ollónkat adjuk a kezébe, hanem szerezzünk be egy szép Fiskars gyermekollót a finnshop.hu kínálatából! Ezek a termékek nemcsak küllemükben nyerik el a kicsik tetszését, hanem kis méretűek és könnyű őket nyitni-csukni, így a helyes vágási technika elsajátítása sokkal szórakoztatóbb lesz.

Hogyan tanítsuk meg a gyermeket az olló használatára?

Egy tipegő babát még értelemszerűen korai ollóval játszani engedni, ám 2-3 éves korban már érdemes próbálkozni vele. A gyerek első ollója mindenképp olyan legyen, aminek lekerekített vége van, kicsi a markolata, és a pengéje sem borotvaéles.

Először engedjük megismerkedni az eszközzel, majd mutassuk meg neki, hogyan kell vágni vele! A papírválasztás is fontos: eleinte kerüljük a túl vastag, vagy a nagyon vékony, gyűrődő papírokat, olyat válasszunk, aminek van tartása, de mégis egyszerűen vágható. E célra tökéletes például a famentes vagy félfamentes rajzlap.

Eleinte hagyjuk, hogy szabadon vagdosson, majd a későbbiekben rajzoljunk a lapra egyszerűbb formákat (kört, háromszöget, négyzetet stb.) és kérjük meg csemeténket, hogy próbálja meg őket a vonal mentén minél pontosabban körbevágni!

Figyeljük meg, hogy a gyermek ösztönösen melyik kezével kezdi el használni az ollót! Amennyiben egyértelművé válik, hogy a balt részesíti előnyben, akkor szerezzünk be mielőbb egy balkezes ollót, ami fordítva működik, így kézre áll majd a gyereknek. Bal kézzel normál jobbkezes ollóval vágni ugyanis még felnőttként is nagyon nehéz, ezzel könnyen elvehetjük a gyerek kedvét a próbálkozástól.

Ugyanígy azzal se kísérletezzünk, hogy ráerőltessük a jobb keze használatára. Ma már tanulmányok egész sora igazolja, hogy a balkezes gyermekek átszoktatása mennyire káros a fejlődésükre. Abból viszont semmiféle hátránya nem származik, ha a bal keze lesz a domináns.

Fő a biztonság!

Bár az olló használatának megtanulása egy kalandos és izgalmas folyamat, mégsem szabad könnyelműen venni! Például nagyon fontos, hogy már a kezdetekkor megtanítsuk a gyereket arra, hogy az ujját ne tegye a pengék közé, hogy nem szabad az ollóval hadonászni, és hogy tilos úgy szaladgálni, hogy közben olló van a kezében!

Amíg csemeténk az ollóval játszik, mindig tartsuk rajta a fél szemünket, nehogy valami baj legyen! Végezetül legyünk türelmesek, hisz az olló precíz használatának megtanulása akár évekig is eltarthat!