Tudtad, hogy a spekulál szavunk, ami az ókori római szóból, a speculumból, azaz a tükör szóból ered, a tudományos gondolkodást és vizsgálódást jelentette eredetileg?

Ma már inkább a töri a fejét a fő jelentése. Maga a tükör szó jelentése pedig kerek volt eredetileg.

A csuvas török nyelvből érkezett a magyarba és a kerek fejű tartókra utalt. Az első visszképet a tükröződő vízfelület, majd a finomra csiszolt fémfelületek adták. A vékony üveglemezek megjelenése után jelentek meg az első ólomlemezes tükrök. De a tükrök ma már nemcsak a fürdőszobák, a pipereasztalok és a női retikülök alapdarabjai, hanem a lakberendezési tárgyaink között is méltán helyet követelnek maguknak.

Klasszikus és modern szerepekben

Bátran válogathatsz a DODO tükrök kínálatában, ahol fali-, álló- és polcos tükrök nagy választékát találod. Egy jól megválasztott darab lakásod megfelelő pontján elhelyezve garantáltan érdekes és mutatós dekorációs tárgy lesz majd, amelynek a funkciója nem korlátozódik csupán a hagyományosan megszokottakra.

Kihasználhatod, hogy képes optikailag tágítani a teret, valamint sokkal fényesebbé és ragyogóbbá is teheti azt. Vannak stílusok, amelyek előszeretettel alkalmaznak tükröket. A legismertebb ezek közül az art deco, amely a tükrök csillogó és fényes tulajdonságát kifejezetten kedveli.

Meg is bolondíthatod vele a tereket

No, de milyen méretű tükör ideális, és melyik mutat majd jól az egyes helyiségekben? Erre nincs általános válasz, mert két egyforma helyiség sincs. Az egész alakos tükröket gyakran használják az öltözéssel kapcsolatba hozható terekben, a gardróbokban és az előszobákban, de akár még a hálószobákban is remek lehet. Lehetnek falra szerelhetők vagy álló kivitelűek is. Kisebb fürdőszobákban is gyakran lehet látni egészen nagy tükrös felületeket, amelyek így optikailag sokkal nagyobbnak mutatják ott a teret, illetve megsokszorozzák a fényt.

A klasszikusabb terekben - fürdőszobában vagy nappaliban - azonban kisebb méretű tükröket szoktak inkább alkalmazni. Mindenkor érdemes nagy hangsúlyt helyezned a kiválasztott tükör keretére, ennek illeszkednie kell a többi berendezési tárgy hangulatához és stílusához. Modern miliőben jól mutathat egy vékony keretes vagy akár keret nélküli darab is, de a klasszikusabb enteriőr inkább a fa- vagy gipszkeretes tükrökkel mutathat jobban.

A mediterrán terekbe és a loft belsőkhöz nagyon jól illenek az egyedi formájú tömörfa keretes modellek, és vannak kifejezetten meghökkentő kivitelű, de a távol-keleti vagy az indusztriális tereket izgalmassá és élővé varázsoló tükrök is.

Otthonod éke

Talán az egyetlen helyiség, ahová nem javasolják a tükröket, az a konyha. A főzés során keletkező gőzök és zsírok ártanak nekik. Hiszen a tükröket minden esetben fontos tisztán tartani, hogy tündökölhessenek. Legyen klasszikus vagy még oly bohém és lázadó az enteriőr, egy tükör mindenképp életet visz oda. Légy kreatív a kiválasztásánál!