Gyomorpanaszok eseti jelleggel bármely kutyánál előfordulhatnak kortól, nemtől és fajtától függetlenül.

Némely állatok azonban hajlamosabbak rá, ám egy gondos gazdi kellő figyelmet fordít a megelőzésre, melynek kulcsa a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszer egészségének megőrzése.

Mi a teendő kölyökkutyák esetében?

A kiskutyáknál gyakran fordulnak elő gyomorpanaszok, hisz az immunrendszerük még fejlődésben van, így az emésztőrendszerük is érzékenyebb. Mindazonáltal a nem megfelelő táplálék is okozhat például gyomorgörcsöket, hasmenést, hányást.

Az 1 évesnél fiatalabb, de már anyatejről leválasztott kutyák számára a jó minőségű kölyöktápok jelentik az ideális táplálékot. A Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Brit Care eledelek közt többfélét is találsz: bárányhúsos-rizsest, burgonyás-lazacost, gabonamentes összetételűt, hipoallergént, illetve speciális tápot nagytestű, valamint kistestű fajtájú kölykök számára.

Ezek az eledelek könnyen emészthetőek, így nem terhelik meg a kiskutya érzékeny gyomrát, ugyanakkor olyan tápanyagokban gazdagok, melyek elengedhetetlenek az egészséges fejlődéshez. Az ajánlott adagolást a gyártó mindig feltünteti a csomagoláson, ezt érdemes betartani, nehogy túletesd az állatot.

Érdemes konzultálni az állatorvossal, hogy a táp mellett javasol-e még valamilyen plusz étrend-kiegészítőt.

Hogyan előzd meg a gyomorpanaszokat felnőtt kutyáknál?

Habár a felnőtt kutyák emésztőrendszere ellenállóbb, náluk is lehetnek gondok. Főleg akkor, ha a gazdi nem tartja be a “kutyának nem adunk emberi ételt” alapelvet. A zsíros, fűszeres ételek, a főtt csontok, füstölt húsok, kenyérfélék, édességek olyan csemegék, amiket a legtöbb eb bár szívesen elfogyaszt, ugyanakkor ez többet árt, mint használ neki.

Légy következetes, és bármennyire is könyörgő szemekkel néz rád kedvenced ebéd közben, ne adj neki az ételedből. Ez nem büntetés, hanem az ő érdeke. Etesd teljes értékű kutyaeledelekkel, az említett Brit Care márka kínálatában rengetegfélét találsz, keresd az “Adult” jelölésű tápokat!

A jó minőségű eledelek magas fehérje- és rosttartalommal rendelkeznek, illetve egyéb hasznos tápanyagokat is tartalmaznak.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy a kutya hogyan eszik: ha túl hamar befalja az ételt, az szintén okozhat gyomorpanaszokat, ez esetben célszerű az evést lassító, úgynevezett habzsolásgátló tálat használni.

Mire figyelj az idős kutyák esetében?

Ha kedvenced már “nyugdíjas korba” lépett, előfordulhat, hogy rosszabbul emészti meg a táplálékot, illetve a fogai romlása miatt nehezebben rágja meg az ételt. Ilyenkor célszerű változtatni az étrenden és Senior tápra váltani, ami könnyen emészthető, alacsonyabb energiatartalmú (mivel ebben a korban a kutya már kevésbé aktív, könnyebben elhízhat).

Emésztőrendszeri betegségek esetén diétás tápra lehet szükség, illetve érdemes a napi ételadagot több részletben odaadni, hogy a kutya ne terhelje meg a gyomrát egyszerre nagyobb mennyiségű táplálékkal.