A 2020-ban berobbant koronavírus-járvány óta az online interjúk korába léptünk. Nagyon sokan már előtte is éltek ezzel a lehetőséggel, de mára már elmondható, hogy a munkáltatók nagyjából 90%-a használta ezt az interjúztatási módot. Nézzük is meg, hogy mit kell erről tudnunk.

Az online interjúk múltja és jövője

Ma már, ha keresel egy kiváló állást a DreamJo.bs oldalán, akkor jó eséllyel első körben online fognak interjúztatni. De nem volt ez mindig így. Már a 2000-es évektől technológiailag lehetőség volt kivitelezni, de a cégek és a HR-esek nemigen választották ezt a módszert. Persze ennek megvannak az okai. Akkoriban, ha céges oldalon még meg is tudták volna oldani ezt, a munkavállalók számára nem volt még kéznél ez a technológia.

Mára már eljutottunk odáig, hogy akár az okostelefonunkkal is könnyen részt tudunk venni egy online interjún. Ráadásul a mobilinternetnek köszönhetően tényleg szinte bárhonnan. Érdekesség, hogy a toborzók közel 90%-a már 2016-ban is használta az internetet a jelentkezők ellenőrzésére.

Aztán a Covid-19 járvány teljesen átbillentette a mérleget az online interjúk irányába, mert kerülni kellett a személyes kontaktot, sok iroda be is zárt, és home office-ra váltottak. Így adta magát a lehetőség, hogy ezzel a módszerrel is éljenek. És bevált. Sokan a mai napig is így interjúztatnak.

Azonban vannak ennek persze árnyoldalai is. Mert mi van azokkal, akiknek nincsenek meg azok a lehetőségei, amik másnak igen? Például az, hogy egy csendes, nyugodt szobába különvonuljanak? Ne ezen múljon már az interjú eredménye! Nem igaz?

Ráadásul két évvel a koronavírus megjelenését követően már egyre több HR-es kezdi ismét a személyes interjúkat preferálni, talán főleg a nonverbális kommunikáció maximális kiaknázása okán.

Technikailag így készülj egy online interjúra

Ügyelj a megjelenésedre. Úgy öltözz fel, mintha személyesen mennél a céghez.

Emellett fontos arra is figyelned, hogy mit lát a környezetedből a kamera. Ezt érdemes előre letesztelni. Ne egy nem oda illő háttérben felejtett tárgy pecsételje meg a sorsod! Legyen rendezett, kulturált a háttered.

Nyugodt környezetben legyél! Ne legyenek zavaró, éles, hangos zajok. A telefonodat pedig mindenképp helyezd repülőgép üzemmódba.

Bármiről is jelentkezel be, az legyen feltöltve, vagy hálózatra dugva, hogy ne merüljön le közben. Ha okostelefonról intézed, akkor mindenképp fekve helyezd el, mely számítógépes hatást eredményez, ami sokkal professzionálisabb.

Nézzük tartalmi oldalról!

Online közvetlenebb lesz a hangvétel, erre számíthatsz. De azért ne ess túlzásba. Ugyanúgy bemutatkozással kell majd kezdened, ahol te döntöd el, hogy mit mondasz el magadról. Érdemes ezt előre kigondolni, és elmondani a fontosabb karrierállomásaidat.

Legyenek kérdéseid! Nézz utána a cégnek az online felületein, és kérdezz nyugodtan, azt szeretik! Mivel nem vagy ott, nyugodtan kérdezz az irodával kapcsolatban is, vagy hogy milyen a közösség odabent. A munkakörrel kapcsolatban is ha van kérdésed, mindenképp tedd fel!

Ha ezekre készülsz, nem lehet gond!