Egy akvárium csodaszép látványt nyújt a lakásban, aminek köszönhetően hamar a belső terek egyik legszebb díszévé válhat. Ugyanakkor ahhoz, hogy az esztétikus kinézetét hosszú távon is megőrizze, szükség van arra, hogy folyamatosan figyeljük a halak, növények egészségi állapotát.

Elvégre egy akvárium csak akkor lehet dekoratív, ha szép tiszta a vize, az ökoszisztémája pedig megfelelően “működik”. Ennek érdekében nagy figyelmet kell szentelnünk a víz összetételére, a nem odavaló anyagokat pedig azonnal el kell távolítani. Sok esetben ugyanis azok az élővilág pusztulását okozzák vagy legalábbis felborítják annak egyensúlyát.

Bárhogy is legyen, a vízelőkészítő szer óriási segítséget nyújt a megfelelő harmónia fenntartásában. Pontosan mi ez a készítmény? Hogyan tudod használni, és még mit érdemes tudnod róla? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, akkor olvass tovább, ez a cikkünk ugyanis erről szól. Ha pedig nemcsak olvasnál róla, hanem meg is vásárolnád, akkor a Kedvence.hu akvárium vízkezelő szerek termékkategóriájában teheted meg.

Mire jó a vízelőkészítő szer?

Ha azt szeretnéd, hogy a halak, növények egészségesen fejlődjenek, akkor érdemes vízkezelő készítményeket használnod. Ezek közül az egyik a vízelőkészítő szer, amit általában vízcserekor szokás használni. Ezzel ugyanis elkerülhetjük, hogy az “új vízbe” olyan anyagok kerüljenek, amik károsak az élővilágra.

Például ilyen a klór vagy a különböző nehézfémek, a réz, az ólom és a cink is rendkívül toxikus hatású. Kis mennyiségben még nem halálosak, de ha felhalmozódnak a vízben, akkor az élővilág kipusztulását okozzák. Hasonlóan veszélyes az ammónia is, ami szintén negatívan hat az élő szervezetekre. A készítményekben általában jótékony hatású összetevők is vannak, amik pozitívan hatnak a halakra és a növényvilágra.

Hogyan tudod használni?

A vízelőkészítő szerek sokfélék lehetnek attól függően, hogy milyen anyagok találhatók bennük, illetve mekkora akváriumhoz lehet használni őket. Minden esetben a megvásárolt termék használati útmutatója szerint kell eljárni. Az adagolás mértékét, illetve az alkalmazás gyakoriságára vonatkozó információkat is ott találod meg. Minden vízcserekor használd, illetve akkor is ajánlott az alkalmazása, ha a fent említett anyagok valamilyen oknál fogva elszaporodnak a vízben.

Melyik márkájú terméket érdemes választani?

A Sera Aquatan rendkívül népszerű választás a kezdő és a haladó akváriumtulajdonosok körében is. Ahogy beleszórod a vízbe, azonnal eltávolítja a klórt, a klór-aminokat és a nehézfémeket. Ugyanakkor jódot, illetve B-vitamint juttat bele, amivel csökkenti a stresszhatást, amit a vízcsere okoz a halak számára.

Bízunk benne, hogy már számodra sem kérdés, miért érdemes vízelőkészítő szert használni. Amellett, hogy segít az ásványi anyagok eltávolításában, olyan összetevőket juttathatsz vele a vízbe, amire nagy szükség van. Ezzel könnyedén fenn tudod tartani az akváriumod ökoszisztémájának kényes egyensúlyát.