Ma, amikor konkrét könyvek születnek abban a témában, hogy hogyan lehet minél rendezettebb az otthonunk, jogosan merül fel a kérdés, hogy te vajon elégedett vagy-e az otthonodban alkalmazott tárolási módokkal?

Erre roppant könnyű választ adni, csupán csak szét kell hozzá nézni picit a lakásodban vagy a házadban. Ha tele van szanaszét heverő holmikkal, ha zsúfoltnak és rendetlennek tűnik, akkor bizony van még mit fejleszteni a tárolási szokásaidon. A jó hír, hogy a helyzet nem reménytelen, csupán néhány apró szabályt érdemes követned nap mint nap. Mutatjuk is, hogy miket!

Rend a lelke mindennek!

Ha szeretnéd, hogy otthonod rendezett legyen, akkor mindenképpen ásd bele magad az Otthonok & Megoldások otthonszépítő tanácsaiba, amelyek közül ha csak párat is megfogadsz, egészen biztosan hangulatosabb és átláthatóbb lesz a lakókörnyezeted.

Ugye téged is a sok apró, szanaszét heverő tárgyak bosszantanak leginkább? Amikor rendet raksz vasárnap, de hét közepére már minden újra teljesen máshol van.

Ezt a jelenséget akkor tudod csírájában elfojtani, ha mindennek találsz megfelelő helyet, és használat után egyből visszateszed oda. Ha ezt nem követed, akkor hiába bármi ütős praktika, a káosz fog uralkodni a rend helyett. Ezt pedig ugye te sem szeretnéd?

A rend fenntartásának 5 alapszabálya

No, de térjünk is rá arra, hogy mit kell a holnapi naptól kezdve bevezetni az életedbe! Mutatjuk is!

  1. Ne horizántálisan, hanem vertikálisan terjeszkedj, így jóval több helyed marad dekorációkra is, valamint nem fog annyira zsúfoltnak hatni az otthonod!
  2. Óvatosan a dobozolással! Bár elsőre mindenki dobozokba rejtene mindent, hiszen a doboz esztétikus, ápol és eltakar, mégis érdemes csínján bánni velük, mivel a legtöbb dobozba kerülő tárgy státusza felesleges, nem használt limlomra változik.
  3. Tárolj logikusan! Egy helyre pakolj minden olyan tárgyat, amely egybe tartozik, így pl. ne szedd szét az evőeszközöket, a hivatalos dokumentumokat vagy épp a karácsonyi díszeket!
  4. Ha már mindennek megvan a maga kialakult helye, akkor jöhet a következő lépés: nézd át rendszeres időközönként a tárgyaid, és amit nem használsz, attól kíméletlenül válj meg: add el, ajándékozd, adományozd el, vagy esetleg hasznosítsd újra, legvégső eset legyen a szemétbe való kidobás.
  5. Ügyelj az esztétikumra is, így olyan tárolókat vásárolj, amelyek harmonizálnak egymással és egyben az otthonod stílusával is!

Készen állsz a nagy rendrakós őszi napokra?

Mondj nemet a fogyasztói társadalomra!

Sajnos a modern világ magával hozta a túlvásárlást is, így ha tartósan szeretnéd fenntartani otthonod rendjét és rendszerét, akkor bizony fontos, hogy olykor-olykor nemet mondj egy-egy boltban, különösen akkor, amikor impulzív vásárláson kapod magad.

Ha triplán meggondolod, hogy valóban szükséged van-e egy tárgyra, akkor biztosan kevesebb felesleges terméket viszel haza, és az ökológiai lábnyomod is garantáltan kisebb lesz!