A muffin hatalmas slágernek számított a 2000-es évek elején. Mindenki ezt sütötte, ha vendégeket várt, ha váratlanul toppantak be a rokonok, vagy ha iskolai rendezvényre kellett valami egyszerű finomságot vinni a srácoknak (mert akkor még lehetett házi süteményt bevinni az ilyen helyekre). 

Aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy elég volt. Ország szinten kiábrándultunk a muffinokból, és kellett pár év, mire helyre állt ennek a remek édességnek a helyzete. Manapság pedig újra trendi muffint sütni, szóval lássuk, hogyan érdemes ezt egyáltalán csinálni?

Miért szeretjük egyáltalán a muffint?

Nem is lenne rossz ötlet muffint sütni, de kellene hozzá egy jó leírás? A muffin receptneked oldalon található leírásai alapján nagyon széles ízválasztékban készíthető el.

Sütni azért szeretjük, mert pofonegyszerű. Csupán néhány hozzávaló kell hozzá, két tál, semmi elektronika, csak egy spatula, és alig negyven perc leforgása alatt csodás illatok fognak kiszállni a sütőből.

Enni pedig azért szeretjük a muffint, mert könnyű, lágy a tésztája, az íze pedig valójában szinte bármilyen lehet. Gyümölcsös, csokoládés, kevert, vagy akár fűszeres, sőt sós is lehet ez a csemege. Az ízek választékának csupán a képzeletünk szab határokat.

Mik a legnépszerűbb ízesítések?

Annak ellenére, hogy szinte bármilyen ízvilágban elkészíthető a muffin, azért megvannak a slágerek, amiket a legtöbbször készítenek el. Mutatjuk is, hogy mik a legnépszerűbb ízkombinációk!

  • Eper - fehércsoki
  • Alma - fahéj
  • Fehércsoki - áfonya
  • Barack - vanília
  • Csokoládé - málna

Nincs ember, akinek ezt olvasva ne futna össze a nyál a szájában!

Mitől lesz igazán jó a muffin tésztája?

Ahogy a legtöbb süteménynél már megszokhattuk,a muffinok esetében is vanak olyan szabályok, amiket tanácsos betartani, ha igazán jó tésztát szeretnénk kapni, nem csak egy gumis állagú valamit.

  • Nem szabad a tésztát túlkeverni. Inkább maradjon néhány kis rög a masszában, amiknek a sütés során van lehetőségük kisimulni, mintsem túldolgozzuk a tésztát.
  • Minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. Ha eltérőek a hőmérsékletek, akkor az rengeteg hibalehetőséget szül, nem lesz jó állagú a belőlük kikevert tészta alap.
  • Ne akarjuk túl ízesíteni. Ha túl sok adalékot adunk hozzá (pl.: magvak, csokoládé, gyümölcs, stb.), az még a legjobban eldolgozott, légies tésztát is el tudja rontani, és lehúzza azt, gumissá téve az állagát.

Sós muffinok

Ezeknek a muffinoknak kicsit másabb a célja, mint az édes megfelelőiknek. Őket inkább a reggeli vagy valamilyen étkezés kiváltására használják, nem desszert jelleggel. Kiválóak lehetnek az egészségtelen péksütemények helyett, vagy a napközbeni éhség megszüntetésére is. Egy megfelelően elkészített sós muffin remek lehetőség lehet akár diétázóknak vagy testépítőknek is egy reggeli vagy uzsonna helyettesítésére.

A fentiekből tisztán látszik, hogy a muffin ismét fénykorát éli, és alig akad olyan alkalom, amire ne lehetne egy isteni finom muffint sütni!