A keresőoptimalizálás jelentőségét egyre több cég ismeri fel, azonban még mindig sokak fejében él a sikerdíjas SEO víziója annak ellenére, hogy a tapasztalt szakemberek nagy többsége óva inti ügyfeleit az efféle konstrukciótól.

Azzal nagyjából minden, a keresőoptimalizálás szükségességéről meggyőzött cégvezető tisztában van, hogy nincs SEO magas minőségű tartalom és minőségi linképítés nélkül, hiszen a Google rangsorolásának is ez a két tényező az alapja. Hogy ezt hogyan, milyen formában lehet implementálni egy adott cégre, azt pedig egy jól kidolgozott SEO stratégia mutatja meg.

SEO tévhitek

A keresőoptimalizálás célja a Google találati lista élére kerülni lehetőleg minél kevesebb pénz elégetésével. A sikerdíjas keresőoptimalizálás már emiatt is tévút, mert egyetlen SEO szakember sem lehet ráhatással minden, az eredményeket befolyásoló tényezőre, és mivel a SEO komoly üzleti értéket jelent, egyetlen szakember sem adja ingyen tudását.

A sikeres keresőoptimalizálás alapja a tartalomgyártás és a linkszerzés.

És már meg is érkeztünk az első, tévútra vezető tanácshoz: gyárts minél több tartalmat. Sokan bele is kezdenek, nőnek a karakterek, születnek a végeláthatatlan cikkek, aztán mégsem történik semmi, nincs értékelhető eredmény. Persze, hiszen nem a volumen, hanem a minőség számít. Ne ess azonban pánikba, a már publikált cikkeiden javíthatsz egy ráncfelvarrással, és akár komoly organikusforgalom-növekedést is elérhetsz egy jól felújított bejegyzéssel.

Második tévhit, hogy egy fejlesztő majd megSEO-zza a weboldaladat. Egy, akár jónak is nevezhető, programozó által SEO-baráttá tett weboldal nem elegendő a Google-nek. Egyrészt folyamatos feladatról van szó, másrészt más megközelítés szükséges hozzá: kulcsszavak, on-site és off-site SEO, tartalomgyártás és linképítés. Vagyis más szakembert igénylő szaktudás.

Amiért a sikerdíjas SEO nem működik

A harmadik, legnagyobb jelentőségű tévhit, hogy a keresőoptimalizálás sikerdíj alapon működhet.

Egyetlen ügynökség sem dolgozik ma már sikerdíj fejében a SEO területén. Ennek oka a Google algoritmusaiban keresendő, ugyanis sosem publikus, milyen szempontok és milyen súllyal esnek latba az értékelésnél. Ráadásul változik is. Így viszont egyetlen felelősségteljes SEO-szakember sem vállalhat 100%-os garanciát a munkájára, hiába rendelkezik naprakész és átfogó tudással, tapasztalatokkal. Sikerdíjas konstrukció esetén csak az eredményekre fizet az ügyfél - de az sem mindegy, azt milyen eszközökkel érik el.

A keresőoptimalizálás eredményessége több tényezőtől függ, ennek egyike a Google algoritmusának változásai, de mellette ott van még többek között a konkurencia marketingje, az ügyfél munkájának minősége, marketingje, a szövegíró, a webfejlesztő munkája, valamint a cég brandépítése is.

A keresőoptimalizálás közös buli, igazi csapatmunka, az ügyfél munkája éppúgy benne van, mint a SEO ügynökségé, szakértőjé. Ráadásul reális elvárások nélkül nem is lehet nekikezdeni, ennek alapját pedig egy jól kidolgozott SEO stratégia adja.