A lakásvásárlás költségei

A lakásvásárlás költségei több tételből állnak össze. Mind a vevő, mind az eladó terhére megjelennek bizonyos járulékos költségek, amelyekkel feltétlenül számolni kell lakásvásárlás, illetve -eladás során is, mivel jelentősen megemelhetik a végösszeget.

Milyen kiadásokkal számoljon a vevő?

A szakemberek szerint leginkább a vagyonszerzési illeték emeli meg – akár több millió forinttal – a vevő kiadásait, amely ma Magyarországon – néhány kivételes esettől eltekintve – a megvásárolt ingatlan eladási árának 4%-a.  Ehhez hozzáadódik az ügyvédi díj, amely az esetek többségében a vételár 0,5%-ának megfelelő összeget jelent. 

Amennyiben az ingatlan vásárlásához a vevő hitelt vett fel, további kiadások jelentkeznek, így például az ingatlan értékbecslésének a díja, amellyel a hitelfolyamat elbírálása kezdetét veszi, továbbá a közjegyzői díj az adásvételi szerződés hitelesítésénél, illetve számolni kell a földhivatali bejegyzés díjával, valamint azzal, hogy a legtöbb bank kötelezi ügyfeleit hitelfelvétel esetén lakásbiztosítás megkötésére. Előfordulhatnak még egyéb adminisztrációs terhek, például szerződésmódosítási, számlavezetési, fedezetminősítési, folyósítási díjak, amelyek tovább növelik a lakásvásárlás költségeit.

Az eladó költségei

Az eladónak is többféle kiadással kell számolnia, melyek közül a legismertebb az adófizetési kötelezettség, amely akkor keletkezik, ha egy ingatlant a vásárlástól számított 5 éven belül ad el a tulajdonos, illetve drágábban, mint amennyiért megvette. Ilyen esetben a különbözet után 15% adót kell fizetnie a NAV-nak.

Az eladó felelőssége továbbá, hogy gondoskodjon az ingatlan energetikai tanúsítványáról, amely nélkül 2012 óta nem lehet adásvételt lebonyolítani. Hogy ez milyen magas költségeket jelent, az az ingatlan méretétől, jellegétől és lokációjától is függ, de az is számít, hogy rendelkezik-e megújuló energiaforrásokkal.

Ezen kívül az eladónak meg kell fizetnie a közvetítő díját, ha az eladáshoz segítséget kért. A jutalék jellemzően az ingatlan eladási árának 3-5%-a. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ennek a díjnak a mértéke elérheti akár a több millió forintot is, azonban nem szabad megfeledkezni arról, az ingatlanügynökségek rengeteg feladatot (illetve időt és stresszt) vesznek le az ügyfél válláról, így megbízásukat mindig érdemes megfontolni.

Írásunk a DLX MEDIA marketing ügynökség és az Építőipari magazin közreműködésével készült.