Aludni kell. Kell, mert nélkülözhetetlen a szervezeted egészséges működéséhez. Olyan alapvető fiziológiai szükséglet, amit ha nem elégítesz ki, akkor akár meg is betegedhetsz. Vannak fények, amelyek segíthetik az elalvást. Mik ezek? Lássuk!

Az alvás periodikusan jelentkező, a szervezet pihenését szolgáló élettani állapot

A napi biológiai ritmust - azaz a cirkadián ritmust - különböző tényezők határozzák meg. Ilyenek a test belső állapotai, a belső biológiai óra, a szervezetedet érő külső ingerek fajtái, illetve azok intenzitása. A pihentető, minőségi alvásnak a szervezeted regenerálódásában van lényeges szerepe.

A rohanó életmód, az egészségtelen táplálkozás, a sok-sok rossz szokás gyakran megnehezíti vagy el is lehetetleníti az elalvást - egy olyan ördögi kört elindítva, amiből nehéz a kiszállás. Emiatt meg kell próbálni mindent annak érdekében, hogy ez ne alakulhasson ki. Ilyen teendő a megfelelő lámpa használata is, amivel optimális fényviszonyokat lehet teremteni.

Fényviszonyok vagy fény iszonyok? Milyen fények segíthetik az elalvást?

Valószínűleg amikor az alváshoz készülődés közben felkapcsolod a mennyezeti lámpát, nem is gondolnád, hogy ez hatással lehet az elalvásod sikerességére vagy sikertelenségére is. Fontos, hogy a siker érdekében teremts tiszta, nyugodt környezetet. Igyekezz még 23 óra előtt ágyba bújni, így a tested lehetőséget kap arra, hogy a hajnal 2-ig tartó időszakot pihenéssel töltsd.

Ez az az időszak, amikor a szervezetednek mindenképpen szüksége van a pihenésre, alvásra. A nyugalom érdekében a hálószobából száműznöd kell minden elektromos eszközt: televíziót, laptopot, mobiltelefont, tabletet. Egyrészt a kék fény eleve megakadályozza az elalvást segítő melatonin hormon termelődését, másrészt nem tesz jót az idegrendszernek sem.

Milyen fényeket alkalmazz a siker érdekében?

Sokféle eszköz, tanács és módszer létezik arra, hogy minél optimálisabb fényeket hozz létre.

  • A mennyezeti spotlámpákat csak akkor használd a hálószobában, ha feltétlenül fontos - azaz ha általános világításra van szükséged az adott tevékenységhez. 
  • Feltétlenül be kell szerezned a kiegészítő világítások megteremtéséhez szükséges fényforrásokat. Ilyenek az olvasáshoz szükséges éjjeli lámpák, az asztali lámpák.
  • A legjobb megoldás az, ha ezek a világítótestek fényerő-szabályozhatóak. Miért? Mert ezzel saját igényeid szerint beállíthatod a kívánt fényerősséget. 
  • Az elalvás segítéséhez használj meleg fényű és minél gyengébb erősségű világítást, erre akár a hangulatlámpák vagy a LED szalagok is alkalmasak. 
  • Jó ötlet lehet az is, ha a többféle színben világító lámpatestek közül választasz. 
  • Az éjszakai jelzőfények főként a gyerekszobák éjszakai világításánál jelenthetnek biztonságos és kényelmes megoldást.

Ha nehezen alszol el, ideje tenned valamit a probléma orvoslására. Ellenkező esetben állandó fáradtságérzet, álmosság, ingerültség jelentkezhet, ami lehet átmeneti, de krónikussá is válhat. Ezt ne várd meg - teremts megfelelő hangulatot elalvást segítő lámpákkal!