A legtöbb háztartásban természetes, hogy a beltéri, sőt sokszor a kültéri hőmérsékletet is folyamatosan mérjük. Vannak olyan háztartási berendezések, például a termosztát vagy a klíma beltéri egysége, ami ezt automatikusan megteszi. Azonban érdemes nem csupán a levegő hőmérsékletét mérni. A páratartalomra is legalább ekkora figyelmet ajánlott fordítanunk.

Igaz ugyan, hogy a hőérzetünk az, amelynek a változása azonnal kellemetlenül érinthet minket. Azonban a páratartalom ideális szintjének felborulása is egészségügyi szempontból fontos és kerülendő. Ehhez azonban feltétlenül szükségünk van páramérő eszközre, hiszen a levegő nedvességtartalmának változását nem érzékeljük másként. Illetve nem tudunk róla, hogy azt érzékeljük.

Mit jelez számunkra a páratartalom?

A páratartalom mértéke megmutatja, hogy a levegőnek hány százalékát teszi ki a víz. A légtérben számos fizikai és kémiai összetevőt találunk, ennek egy része a nedvesség. Az optimális szint kül- és beltéren egyaránt 45-55 százalék közötti intervallumban mozog. Amikor a páratartalom nem lépi át az ideális határt, akkor tulajdonképpen nem érzékelünk semmit.

Azonban ha túl kevés lesz a víz a légtérben, vagy épp túl sok a pára, azt bizony érzi a szervezetünk is. A Páramentesítő.hu mérőeszközei és páramentesítő készülékei segítenek tájékozódni a zárt helyiségek páratartalma kapcsán. A meteorológiai mérőállomások azonnal jelzik, ha a nedvesség szintje kilépett a fent említett tartományból. Így pedig megelőzhetünk számos problémát.

Ha megbillen az egyensúly

S hogy miért van ekkora jelentősége a levegőben lévő nedvesség megfelelő mértékének? Azért, mert a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen az ideális páratartalom. Ez nem csupán ránk, emberekre igaz. A házi- és haszonállatoknak, sőt a szobanövényeknek is szükségük van a levegőben tárolt nedvességre.

A mérés pedig azért fontos, mert már csupán akkor érezzük, hogy valami nincs rendben otthon, amikor már jelentősebb az eltérés. A magas páratartalom egyértelmű jele, ha vízcseppek jelennek meg a szobanövények levelein, vagy az ablakok belső üvegtábláin. Ha ekkor nem lépünk, a penész is hamarosan megjelenhet a falakon. Az alacsony páraszintet pedig a bőrünk és a nyálkahártyáink védelme érdekében jó, ha gyorsan orvosoljuk.

Így kezelhető a nem megfelelő páraszint

Ha érzékeljük, akár mérőeszköz segítségével, akár a fenti jelekből, hogy gond van a páratartalommal, nem kell kétségbeesnünk. Magas páraszint esetén egy páramentesítő készülék a megoldás, amely kivonja a felesleges vizet a légtérből.

Ha viszont túl száraz a levegő, akkor szerezzünk be egy párásító berendezést. Ezzel éppen annyi nedvességet juttathatunk a zárt légterekbe, amennyire szükségünk van. Különösen ajánlott a kisgyermekes családok részére a párásítás, ugyanis a kicsik érzékenyebben reagálhatnak a túl száraz levegőre.