Segítség, bolhás lett a cicám! Mit tegyek?

Aligha akad olyan gazdi, aki ne találkozna időnként élősködőkkel kedvencének “köszönhetően”. A kullancsok és a bolhák a leggyakrabban fenyegető paraziták, melyek sok bosszúságot okozhatnak a cicának és a gazdinak egyaránt.

Mit kell tudni a bolhákról?

A bolhák egészen apró rovarok, akik állatok vérével táplálkoznak. Előszeretettel választják a kutyákat és a macskákat vérforrásként a szaporodási ciklusukhoz. A kint tartott háziállatokat nagyon könnyen megtalálják, de még a lakásban élő kedvencek sincsenek tőlük teljes biztonságban.

Hiszen bőven elég, ha séta közben például közel kerülnek egy másik állathoz, amelyen ott “csücsül” néhány ilyen alattomos kis vérszívó, és máris kész a baj. A nőstény bolhák naponta akár 50 petét is lerakhatnak, melyeket általában az állat bundájában helyeznek el.

A peték kikelésük után szintén a cica vérét kezdik el szívni. Nem élnek a bundáján állandó jelleggel, csak táplálkozás, és a peték lerakása végett keresik fel, egyébként pedig résekben, repedésekben tanyáznak.

Éppen ezért a bolhák sosem csak a macskán találhatóak, hanem az egész lakásban elszaporodhatnak.

Hogyan vehető észre, ha a cica bolhás?

A bolhák a vészívás során apró lyukakat ejtenek az állat bőrén, amik meglehetősen erős viszketést okoznak, így a folytonos vakarózás az elsődleges jel.

A szőrszálak között található sötét, vörösesbarna színű pöttyök a bolhák ürülékei, ami szintén a vérszívók jelenlétére utal. Ha ezeket észleled, a cica nagy valószínűséggel bolhás, így nincs mire várni, ideje felvenni ellenük a harcot!

Kezdődhet a bolhamentesítés!

Először el kell távolítani a macskáról a rajta lévő bolhákat és petéket, majd megakadályozni, hogy a vérszívók újfent lakmározni kezdjenek belőle. Erre jó módszer lehet a bolhairtó samponnal történő fürdetés, amivel az ürülékeket is eltávolíthatod a bundájából.

Azonban nem minden cica szereti a vizet (sőt, az a ritkább, amelyik szeret pancsolni), így célravezetőbb lehet egy bolhairtásra való nyakörv, esetleg a manapság népszerű, kényelmes és egyszerű spot-on cseppek alkalmazása. Ilyen készítményeket a Petguru bolhairtó termékei között is találsz.

A cseppet a csomagoláson feltüntetett mennyiségben és módon a cica bőrére kell juttatni, ezután pedig a szer rövidesen dolgozni kezd: elpusztítja az állaton lévő bolhákat és petéket, valamint megelőzi, hogy a többi alattomos kis vérszívó ismét próbálkozzon nála.

Ezzel azonban csak a csatát nyerted meg, a háborút még nem. Ugyanis, mint említettük, a bolhák akár az egész lakásban jelen lehetnek, így otthonod takarítását sem kerülheted el. Porszívózz fel nagyon alaposan, ne hagyj ki egyetlen félreeső sarkot vagy repedést sem, majd fújj be mindent bolhairtó készítménnyel!

A macska fekhelyét és játékait alaposan takarítsd ki bolhaölővel és fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel! Lehet, hogy akármilyen alapos is vagy, első körben nem sikerül minden egyes élősködőt elpusztítanod, így a nagytakarítást akár többször is meg kell majd ismételni, mire minden egyes felület teljes egészében bolhamentes lesz.