Légy ingatlanközvetítő! - akár egyéni vállalkozóként

Ha tanulni szeretnél, akár ingatlanközvetítő is lehetsz, majd dolgozz egyéni vállalkozásban, vagy alapíts egyéni céget.

Az ingatlanközvetítő egy unisex szakma, hiszen férfiak és nők is végezhetik. A piac egyáltalán nem telített, sőt a munkaerő - piaci jelentések alapján elmondható, hogy hiányszakmáról van szó.

Sokan kerülnek olyan élethelyzetbe, amikor a jövőről kell dönteniük. A bizonytalan munkaügyi helyzet, a családi élet, a másféle vágyak és a munkahelyi légkör, illetve sok más egyéb miatt, dönthetünk úgy, hogy holnaptól egészen mást szeretnénk csinálni és nem azt, amit 10-20, netalántán 30 évig végeztünk.

A jelenlegi helyzet miatt is érezhetjük úgy, hogy a szakmánknak, a munkánknak nem sok jövője van, vagy mi magunk nem szeretnénk már abban a szakmában dolgozni, amelyben eddig is tevékenykedtünk. Sok embert pedig a kényszerűség visz rá arra, hogy más állás után nézzen és előtte tanuljon.

Ha nincs elképzelésünk, hogy mit is kellene tanulnunk és milyen munkát kellene a jövőben végeznünk, akkor az ingatlanközvetítő szakma egy jó lehetőség lehet. Mutatjuk is, miért!

Érvek az ingatlanközvetítő állás, szakma mellett

Minden érvet nem sorolhatunk fel, de az tény, hogy sok indokot találhatunk, hogy miért éppen e mellett a szakma mellett tegyük le a voksunkat. Amennyiben egyéni vállalkozóként szeretnénk a jövőben dolgozni, úgy a rugalmas munkaidő egy remek érv lehet. Ki ne szeretne úgy dolgozni, hogy saját maga osztja be az idejét és akkor tölti a szeretteivel az idejét, amikor csak akarja? Sokan éppen emiatt a rugalmasság miatt döntenek az egyéni vállalkozói lét mellett.

Ha valaki szereti az építészetet, ért az ingatlanokhoz és tisztában van az ingatlanpiaci változásokkal, akkor jó döntést hoz, amikor ezt a szakmát választja. Ha emellett még az emberekkel is szeret kommunikálni és jó érzéke van az üzlethez, a kapcsolatok kialakításához és az értékesítéshez, akkor nincs is min tovább gondolkodni.

Az ingatlanközvetítő szakmára mindent lehet mondani, de azt, hogy monoton és unalmas, biztosan nem. Változatos, színes és izgalmas – talán ezek a jelzők illenek leginkább erre a szakmára, állásra.

Amikor hosszú éveken keresztül valaki más mondja meg nekünk, hogy nap, mint nap mit csináljunk, és hogyan végezzük a munkánkat, az nem csak lelombozó, de fárasztó is. Nem mindenkinek, de azoknak, akik irányításra, vezetésre termettek, azok számára a lehető legjobb döntés, ha önálló vállalkozásba kezdenek.

Az ingatlanközvetítő szakma tele van kihívásokkal és megoldandó feladatokkal. Azok, akik nem riadnak meg a kihívásoktól, szeretnek új dolgokat tanulni, jól bánnak az emberekkel és szeretnek is az embereknek segíteni, az egyik legjobb lehetőség, hogy ne csak belekóstoljanak a szakmába, hanem kitanulják azt, és aztán ezen a területen dolgozzanak. Akár egyéni vállalkozóként is.

Hogyan alapíts egyéni céget?

Egyéni vállalkozóként is lehetsz ingatlanközvetítő, de akár egyéni céget is alapíthatsz. Ha szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásában, akkor alapíthatsz egyéni céget is. Az egyéni cég alapításának az egyik előnye az, hogy minimális jegyzett tőke befizetésével teszi lehetővé az üzleti életben való önálló részvételt, korlátolt felelősségvállalás mellett.

A cégalapításhoz különféle dokumentumokra és döntéshozásokra lesz szükség: cégnév meghatározása, a tagok száma és a társasági forma meghatározása, törzstőke, a társaság vagyonának meghatározása, a székhely címe.

Székhelyre minden vállalkozásnak, cégnek szüksége van. A 2006. évi V. 7§ (1) törvény meghatározza a székhely fogalmát:

„A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik.” A cég székhelyét cégtáblával szükséges jelölni. Ugyanennek a törvénynek a további rendelkezése (7§ (4)): „Cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára – ideértve a székhelyszolgáltatás útján biztosított székhelyhasználatot is – a cég jogosult.”

Amire szükség lesz még a cégalapítás során: az alapító tag(ok), az ügyvezető(k) okmányai, az adózási mód és a tevékenységi körök meghatározása. A cégalapításban a Logosz Cégcsoport – mint székhelyszolgáltató – is a segítségedre lehet. A Logosz Cégcsoport mindenkit vár, aki vállalkozásindításon, vagy cégalapításon gondolkodik. Tanácsot is adnak telefonon, e-mailben és személyesen is.