A hazai ingatlanárak fasorban sincsenek európai viszonylatban

Az, hogy mi számít drágának, viszonyítás kérdése. Például a fővárosunk lakáspiaca itthon drágának számít, azonban ha az európai lakáspiacra lépünk ki, ott egyáltalán nem mondható magasnak egy budapesti lakás ára.

Az Ingatlannet.hu összehasonlította a hazai és az európai lakáspiac árait, a különbségek pedig hajmeresztők.

A hazai régióközpontok lakáspiaci árai

Itthon annyira nem állnak távol egymástól ingatlanárak, de azért jelentős differenciák lehetnek – derült ki az Ingatlannet.hu elemzéséből. A régióközpontok eladó téglalakásainak 2020 decemberére vonatkozó átlagos négyzetméter árait megvizsgálva Budapest a legdrágább 830 ezer Ft/m²-rel. A második legmagasabb átlag kínálati árral 580 ezer Ft/m²-rel a debreceni lakások rendelkeztek, de fél millió forint felett volt az átlagos négyzetméter ára a győri téglalakásoknak is. A régióközpontok közül Szegeden és Pécsen kínálták a legolcsóbban eladásra a téglaépítésű lakásokat, méghozzá Szegeden 490 ezer Ft/m²-ért, Pécsen pedig 460 ezer Ft/m²-ért.

Tehát a vizsgált nagyvárosok lakáspiacán a legnagyobb árdifferencia Budapest és Pécs között mutatkozik. Míg egy 40 m² alapterületű budapesti lakás 33 millió forintért került meghirdetésre tavaly decemberben, addig Pécsen majdnem a feléért, „csak” 18 millió forintért.

Európa lakáspiaci árai

Európában vannak olyan városok, ahol nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha az ember saját lakást akar magának vásárolni, de mellettük vannak olyan városok is, melyek lakáspiaca a megfizethető kategóriába tartozik. Ezeket a NUMBEO statisztikai adatai alapján térképeztük fel.

Észak-Európa

Nézzük először Európa északi részét. A legborsosabb árak természetesen Londonban vannak, itt egy négyzetméter 13 ezer euróba kerül. Svédország fővárosában, Stockholmban sem olcsó, 9500 euró egy négyzetméter átlagára. Helsinki és Oslo lakásai egy árszínvonalon 8100-8300 euró/m² között vannak. Az Észak-Európai fővárosok lakáspiacán Koppenhága tesz leginkább a vásárlók kedvére a maga 6400 euró/m²-es átlagárával.

Dél-Európa

Európa déli országai között nem találunk olyan fővárost, ahol 10 ezer euró felett lenne a lakások egyetlen négyzetméterének átlagára. A legmagasabb kínálati árral, csaknem 7000 euró/m²-rel Róma lakásai rendelkeznek. Madridban 5300 euró/m², Lisszabonban 4300 euró/m², Zágrábban 2900 euró/m², Belgrádban 2900 euró/m² a lakások átlagára.

Kelet-Európa

A kelet-Európai országok fővárosának lakáspiaci árai sem kímélik a pénztárcát. A csehországi Prágában a lakások átlagos négyzetméter ára 5200 euró, de Moszkvában is magas 4500 euró. A határmenti Pozsonyban valamivel kedvezőbb 3600 euró/m², Kijevben pedig mindössze 1600 euró/m² az eladásra hirdetett lakások átlagára.

Nyugat-Európa

Az európai fővárosokat tekintve nyugaton vannak csak igazán egekben a lakáspiaci árak. Párizsban csupán egyetlen négyzetméter kerül 12 ezer euróba. Bécsben és Bernben 7 ezer euró/m² fölé, de Bernben is 6 ezer/m² euró fölé kúsztak a lakásárak.

A budapesti lakások négyzetméter ára euróban körülbelül 2 ezret jelent. Ez alatt egyedül Kijevet találtuk, a legmesszebb pedig London áll 13 ezer euróval. Így egy londoni lakás árából itthon akár hatot is kaphatnánk. Azért azt látnunk kell, hogy ahol magasan pozicionálódnak az ingatlanárak, ott az átlagbér is magasan fekszik. Egy átlagos magyar fizetésből nehezen vennénk Londonban vagy Párizsban lakást, de az ottani fizetések erre nagyobb esélyt adnak.