Nagy érdeklődés övezi a Budapest-standot a franciaországi Cannes-ban megnyílt nemzetközi ingatlanpiaci szakkiállításon. Az MIPIM-en eredményes tárgyalásokat folytattak a magyar fejlesztők - közölték a szervezők.

Csütörtökön derül ki, hogy a Liget Budapest Projekt elnyeri-e legnagyobb és legátfogóbb fejlesztés díját. A közlemény szerint a világ legnívósabb, kedden megnyílt ingatlanszakmai seregszemléjén a 10 éves távlati tervek, a hotel, ipari- és logisztikai ingatlanfejlesztések kerültek fókuszba.

Mint írták, a Budapest-standon megrendezett ingatlanfejlesztői panelbeszélgetés résztvevői mind optimistán látják a jövőt, kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy messze még a "plafon", Budapest szép fejlődés előtt áll a következő néhány évben mind a hozamokat, mind a bérleti díjakat tekintve.

A kiállításon a fővárost Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes képviselte, aki a közlemény szerint elmondta, hogy Tarlós István főpolgármester és Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos, hogy Budapest a nemzetközi ingatlanfejlesztések és beruházások célterületévé váljon.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) főosztályvezető-helyettese, Heffner Róbert a tájékoztatásban hangsúlyozta: szeretnék felhívni a legjelentősebb iparági szereplők figyelmét a dinamikusan fejlődő magyar ingatlanpiacra, valamint az ígéretes, komoly megvalósíthatósági potenciállal rendelkező ingatlanfejlesztési beruházásokra.

Borbély Gábor, a CBRE magyarországi kutatási igazgatója a cég legfrissebb jelentését ismertette, amely szerint 2016-ban duplázott a magyar kereskedelmi ingatlanpiac. Míg 2015-ben 745 millió euró értékben cseréltek gazdát a kereskedelmi ingatlanok Magyarországon, 2016-ban már több mint kétszeresére, 1,54 milliárd euróra nőtt a forgalom - fejtette ki. Noah M. Steinberg, a nemzetközi ingatlanszakmai szervezet, a RICS Magyarország elnöke, a WING elnök-vezérigazgatója szerint Magyarország makrogazdasági teljesítménye, jövőbeli kilátásai, valamint ingatlanpiaci fundamentumai alapján, Budapest egyre vonzóbb célponttá válik a nemzetközi befektetők számára.

Lohn Balázs, ügyvéd, a Lohn Ügyvédi Iroda ügyvezető partnere úgy látta, a korábbi évekhez képest nagyot fordult a világ: a hotel, mint befektetési célpont egyre több tőkét vonz, és lassan az irodai vagy logisztikai ingatlanokéhoz hasonló, érett piaccá válhat.

Kovács Attila, a Horizon Development ügyvezető partnere kiemelte, hogy belvárosi projektjeiket, legyen szó akár irodaházakról, akár kiskereskedelmi és lakóingatlan-fejlesztésekről, egyre intenzívebb hazai és külföldi befektetői érdeklődés övezi.

Az ATENOR ingatlanfejlesztő csoport ügyvezető igazgatója, Borbély Zoltán ugyancsak a sikereikről számolt be: az Atenor az elmúlt 3 hónapban 3 irodaházát, mintegy 65 ezer négyzetméteres összterülettel sikeresen értékesítette összesen 141 millió euróért.

A magyar tulajdonú InfoGroup Cégcsoport ügyvezetője, Székely Ádám bejelentette a közlemény szerint: a közeljövőben Észak-Magyarországon zajlanak innovatív ipari- és logisztikai ingatlanprojektjeik, infrastrukturális és logisztikai fejlesztéseik. A közleményben kitértek arra, hogy a csütörtöki MIPIM Awards-on derül ki, elnyerheti-e a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató kategória, a Best Futura Mega Project díját, és lehet-e a világ legjobbja.

A Liget Budapest egyedüli európai projektként került be a legjobb négy közé. Jelinek Balázs, a Liget Budapest projektigazgatója a tájékoztatásban kiemelte: a Liget Budapest összetettsége vonzza a befektetőket, az utóbbi időben több megkeresést is kaptak a projekt finanszírozására. Az állami és önkormányzati beruházások várhatóan további piaci folyamatokat indukálnak a Liget szomszédságában is, a környező kerületekben lakások épülnek, illetve fellendül a szállodaipar és vendéglátás, amely további fejlesztéseket eredményez - emelte ki.

A Budapest-standon Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) közösen állítanak ki. A kiállításon bemutatkozik a Liget Budapest Projekt és a 2017-es FINA Világbajnokság. Képviselteti magát az Atenor, a Futureal, a Gránit Pólus Csoport, a Horizon Development, az Immochan, az InfoGroup, az Inpark (a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.), a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a WING, a SymBIOlight, Bird&Bird, a CBRE Magyarország és a Lohn Ügyvédi Iroda - írták.

Nagy az érdeklődés Budapest iránt a cannes-i ingatlanexpón