A bankkártya elfogadása során sokszor találkozhatunk az IC++ kifejezéssel, ami az interchange fee rövidítése. Azonban vannak olyan részletek, amelyekről minden kereskedőnek érdemes tudnia. Ez segít abban, hogy a megfelelő fizetési szolgáltatót válasszuk ki, és minden tranzakció zavartalanul, kényelmesen menjen végbe.

Amit a bankközi díjakról tudni érdemes

A Worldline szolgáltatásai a BizPay által is elérhetőek Magyarországon. Nem mindegy, hogy a kereskedő melyik szolgáltatót választja ki, mivel az nagymértékben befolyásolja a bevételeket, a vásárlói élményt és a cég fejlődési lehetőségeit. A különböző ajánlatok vizsgálata során oda kell figyelni a költségekre. Díjakból pedig nincs hiány, amelyeket az egyes tranzakciók után meg kell fizetnie a kereskedőnek.

Az egyik ilyen például a bankközi jutalék, amit a kereskedő bankja vagy payment szolgáltatója fizet a kártyabirtokos bankjának az elektronikus fizetés után. “Természetesen” ezt a díjat a bank vagy szolgáltató a kereskedőre hárítja. A költség mértékét a kártyahálózatok (például Visa, Mastercard) határozzák meg.

Ha egy vásárló hitel vagy betéti kártyát használ, akkor felszámolják a bankközi díjat. Ennek mértéke változó. Befolyásolja a használt kártya típusa (betéti vagy hitel, esetleg más), a kártyahálózat, lakossági vagy üzleti kártyáról van szó. Emellett külföldön még úgynevezett jutalomkártyákkal is találkozhatunk. A bankközi díjakra azért van szükség, hogy a kártyás fizetések feldolgozása által okozott költségeket fedezni tudja a szolgáltató. Minden egyes tranzakciót fel kell valakinek dolgoznia, amihez speciális berendezéseket, szoftvereket használnak. Ezek fenntartása nem ingyenes, ezért is van szükség külön díjra.

A bankközi díjak ellensúlyozása

Nem egy hatalmas költségről beszélünk, de egyértelműen látszani fog a bevételeken. A legegyszerűbb módja annak, hogy “védekezzünk” a bankközi díjakkal szemben, ha minimálisan megemeljük az árakat, így nem veszítünk túl sok pénz minden egyes eladásnál. Ösztönözhetjük az ügyfeleket, hogy készpénzzel vagy utalással fizessenek, de ez leginkább ideiglenes megoldásnak használható. Hosszú távon egyértelműen a bankkártyás/elektronikus fizetés lesz az elsődleges és az elvárás a vásárlók részéről.

További költségekre is fel kell készülni

A bankközi díjak csak egy kis szelete annak, amit fizetni kell egy-egy tranzakció után. Kereskedőként ezért is fontos az, hogy a megfelelő fizetési szolgáltatót válasszuk ki, ahol nincsenek rejtett költségek, minden egyértelmű és az elérhető legkedvezőbb ajánlatot írhatjuk alá. A kiválasztás során a díjazás mérvadó, de nem szabad, hogy az egyetlen szempont legyen. A szolgáltatás minőségére, gyorsaságára és hatékonyságára is oda kell figyelni.