Felmerülhet a kérdés, hogy fogatlan állcsont esetén 4 vagy 6 implantátumra lesz szükség? Ugyanis ez a kettő tekinthető a leggyakoribb megoldásnak, természetesen a lehetőség adott arra is, hogy minden egyes fogat szóló koronával pótoljunk, ez esetben 14 implantátum fog kelleni.

Azonban érdemes egy kicsit többet megtudni a Halász Klinikán elérhető All-on-4, illetve All-on-6 opciókról, illetve arról, hogy mikor melyiket érdemes választani.

Mikor jöhet szóba a 6 implantátumos megoldás?

Amennyiben a páciens adottságai nem megfelelőek az All-on-4-hoz, 6 implantátum válik szükségessé a sikeres beavatkozáshoz. Ugyanis elengedhetetlen az erős összekötő rész a műínyben, ha a 4 darabbal szeretnénk megoldani. Előfordulhat, hogy erre nincs mód, vagy a páciens ódzkodik a műínytől.

Mit érdemes tudni az All-on-4 eljárásról?

Az egyik legjobb mód az azonnali terheléshez, ha 4 implantátum kerül beültetésre, viszont mivel az alsó állcsontnál sokkal puhább a felső, nem biztos, hogy kellő mértékű stabilitást kínál a 4 implantátum, de 6 beültetésével biztosak lehetünk benne, hogy legalább 4 megfelelő lesz az implantáció utáni azonnali terheléshez.

Mivel ez a változat statikai szempontból nézve kötöttebb, nem minden esetben ideális a páciensnek, például ha nincs elegendő csont éppen ott, ahol kellene, akkor nem is jöhet számításba. Ellenben a 6 implantátumos változatnál több a lehetőség az implantátumok behelyezésének helyét illetően.

Ráadásul nagy csontpótlás esetén szintén nem választható, ugyanis a csont érése hosszabb időtartamot igényel (több, mint 2 évet).

Egyesek számára nem komfortos az egyetlen, hosszú körhíd, inkább több, rövidebb hidat szeretnének, ez esetben 6-8 implantátum válik szükségessé. Így a törés esélye is minimalizálható.

Mikor optimális a 4 implantátumos megoldás? Mi volt az eredeti cél?

A legfontosabb cél az volt ennek a technikának a megalkotásakor, hogy megfizethetőbb, csontpótlás nélküli opció is rendelkezésre álljon, illetve hogy gyorsan, a legkisebb megterhelés mellett elvégezhető legyen. Alsó állcsontnál többnyire ideális is, a felsőnél már nem minden esetben.

Az igazság az, hogy folyamatosan fejlődnek az implantológiai eljárások, és bár ma is sok lehetőség adott, a legtöbbször a páciens szájüregének állapota dönti el, hogy melyik a legalkalmasabb megoldás. 

 

Bízzuk tehát a szakemberre ennek megítélését, mi pedig tegyük hozzá a mi részünket, vagyis keressük fel időben, minél hamarabb, hogy a sikeres végeredmény garantált lehessen.

 

Válasszunk olyan fogászati klinikát, ahol kifejezetten az implantációs beavatkozásokra specializálódtak, sokéves rutinnal, naprakész tudással állnak rendelkezésünkre. Az említett Halász Klinika mindebben élen jár, csak meg kell tennünk a kezdeti lépést.