A különféle vírusok, baktériumok ellen többféle módon védekezhetünk, de nem is gondolnánk, milyen hatékony segítséget nyújthat ebben egy légtisztító! Pedig a levegő minőségének javításával, azzal, hogy kiszűrjük a kórokozókat és a szennyeződéseket a légtérből, rengeteget tehetünk az egészségünkért.

Hogyan válasszunk légtisztítót?

Mivel manapság sajnos nagyon aktuális a levegő szennyezettsége, egyre több cég gyárt légtisztítókat. Egy ilyen berendezés megtervezéséhez, előállításához és multiplikálásához rengeteg tapasztalat és komoly szakértelem szükséges, vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy honnan vásárolunk. Olyan gyártók termékeit válasszuk első körben, akik bizonyítottan magas minőségű termékeket árulnak!

Például érdemes szétnézni a BonAir.hu légtisztító kínálatában is. Többféle modell elérhető itt különböző kapacitással és funkcióval, így minden bizonnyal Ön is megtalálhatja azt, amire szüksége van.

Mielőtt döntene, mindig vegye figyelembe az érintett helyiség méretét és a berendezés szűrőjének típusát, illetve nagyságát!

Amit a HEPA szűrőről tudni érdemes

Ahogy a neve is jelzi, a High Efficiency Particulate Air, vagyis a HEPA egy magas hatékonyságú részecskeszűrő. A felülete, illetve a légtisztító ventilátorának légszállítása befolyásolja azt, hogy milyen nagyságú helyiségben képes a lehető leghatékonyabban dolgozni a berendezés.

Ennek az E12-es verziója a 0,03 mikrométeres vagy annál nagyobb részecskék 99,74%-át is el tudja távolítani a levegőből. Nézzük meg ezt egy kicsit gyakorlati oldalról is!

A svájci BONECO P500 légtisztító jó példa rá. A berendezésnek egy nagy felületű és többrétegű HEPA szűrője van. Ez segít abban, hogy a baktériumok, vírusok és szennyeződések jelentős része kivonásra kerüljön a légtérből.

Ha még tökéletesebb eredményt szeretnénk elérni, akkor a Baby HEPA Filter szűrőkombinációval is működtethető az eszköz. Ebben egy zöld Bio Enzim szűrő a kórokozókat semlegesíti.

Csendes működés, rendszeres karbantartás, tiszta levegő

Ha mindennapos otthoni használatra keresünk légtisztítót, akkor olyan készüléket célszerű választani, aminek a ventilátora halkan működik. De ahhoz, hogy hatékonyan tudjon dolgozni a gép, nekünk is ügyelni kell a karbantartására. Ha nem figyelünk a rendszeres tisztításra, könnyen összegyűlhetnek a szűrőben a szennyeződések, és romlik a berendezés hatásfoka.

Hogyan tartsuk rendben az eszközt?

  • Heti egy alkalommal kis szívóerővel porszívózzuk le az előszűrőt és a HEPA szűrő elejét.
  • 6-12 havonta pedig cseréljük is ki azt annak függvényében, hogy mennyire szennyezett, és milyen mértékben van már elhasználódva.
  • Nem árt ilyenkor meg is szagolni és alaposan megnézni a színét. Kellemetlen szagok és sárgás színárnyalat esetén csereérett az eszköz.

A hatékony működés érdekében legalább évente egyszer akkor is szükség van a cserére, ha nem annyira komoly a szennyeződés. Ha erre figyelünk, hosszú időn át tökéletesen fog dolgozni a berendezés.