Szerencsére ma már rengeteg szó esik az alternatív energiaforrásokról.

Ugyan ma még van elegendő fosszilis készlet, azaz földgáz és kőolaj, valamint urán, ám a hozzáértők azt jósolják, hogy csak száz évre elegendő a felhasználható készlet. Gyermekeink és unokáink részére tehát másfajta technológiákkal kell majd biztosítani az élethez szükséges energiát. A megújuló energiaforrások remek lehetőséget kínálnak erre.

Egy kis odafigyeléssel…

Te magad is rengeteget tehetsz környezetünk megóvásáért. Például ha otthonodban a fényforrásokat okosan választod ki és helyezed el, amelyhez a DODO világítóeszközei között található termékek rengeteget segíthetnek, akkor nemcsak a tökéletes fényviszonyokat tudod az otthonodban megteremteni, hanem sokat is spórolhatsz. Egy mennyezeti világítást, csillárt szuperül kiegészíthetnek az állólámpák vagy függőlámpák, de sok helyiségben elég lehet csak egy-egy falikar vagy valamilyen klassz fali lámpa.

Olvasáshoz sok esetben elegendő csak egy asztali lámpát felkapcsolni, a kellemes hangulatról pedig a padlólámpák és a viharlámpák gondoskodnak. Ha pedig még megújuló energiaforrásokkal tudod a helyiségeidben az áramszolgáltatást biztosítani, akkor sokat tudsz tenni magának a bolygónak, de a saját közösséged egészségéért is.

Megújuló energiaforrásokkal

A megújuló energiaforrások lényegében nem fogynak el, mert emberi időléptékben képesek újratermelődni. Ilyen a nap-, szél-, vízenergia, a biomassza, a tenger hullámzásából kinyerhető energia, a Holddal összefüggésben az árapály-energia vagy a geotermikus energia is. Számos ezek közül nem bocsát ki az élőlényekre és a környezetre ártalmas melléktermékeket.

A napelemes és napkollektoros rendszerek egyre terjednek, már hazánkban is nagy szerep jut nekik mind az ipari, mind pedig a lakosság energiaellátásában. Ha felhős az ég, akkor csökken a rendszer teljesítménye, sötétben sem termel. Ám egyre fejlettebb tárolási és visszatáplálási megoldások léteznek már.

Zöld megoldásokkal

Hazánkban igazán kiválóak a geotermikus energiahasznosítási lehetőségek, hiszen a kinyerhető hőáram mértéke több, mint kétszerese az európai átlagnak. Kilenc magyar városban ilyen technológiával biztosítják már a lakások távfűtését, de nagyon sok magáningatlanban is hőszivattyú biztosítja a hideget vagy a meleget, de akár még az áramellátást is.

A szélerőművek, a biomassza és a vízerőművek által termelt energia is valószínűleg egyre nagyobb részben ki fogja váltani a jövőben a fosszilis energiahordozókat itthon. A készletek ezekből soha nem fogynak el, s ezek működése is egyre inkább környezetkímélő lehet. Ám a termelési egyenetlenségeket és a megtermelt energia hatékony tárolását még meg kell oldani.

Mindennapi felelős döntéseiddel és okos vásárlásaiddal te is hozzájárulhatsz, hogy bolygónk egészségesebben maradjon fenn a következő generációk számára.