Rendkívül bosszantó tud lenni, amikor rovarok, rágcsálók és más kártevők jutnak be az otthonokba és a kertekbe, és pusztítást végeznek a kamrában, tönkreteszik a veteményest, a gyepet. 

Egyes kártevőkre előre fel lehet készülni, például a nyílászárókat szúnyoghálóval ellátni, így szabva gátat a repkedő és mászó rovaroknak, vagy füvesítés előtt a kertben vakondhálót leteríteni. De nem mindenre tudunk előre felkészülni, viszont ekkor sincs veszve minden, hatékonyan védekezhetünk ellenük, ha tudjuk, mivel állunk szemben. 

Számtalan módszer létezik, a Legjobb Munkaruha Webshop kártevő riasztói között különféle eszközök és készítmények közül válogathatunk. Segítünk megtalálni a megfelelőt!

Fontos, hogy tudd, mi ellen kell a védelem!

Az elkövetők kilétének ismerete talán a legfontosabb annak érdekében, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb módszert. Elképzelhető, hogy nem egyértelmű, mivel állunk szemben, érdemes nyomokat, árulkodó jeleket keresni. Könnyen felismerhető, ha egerek vagy patkányok dézsmálják a kamrában, pincében, nyári konyhában tárolt élelmiszereket, hiszen látható jeleket hagynak hátra, de a molyokat sem nehéz lefülelni. 

A vakondok földkupacai is árulkodóak, ahogyan a madarak, darazsak gyümölcsökön ejtett csipkedéseit is felismerhetjük. A terméseket károsító rovarok ellen permetezéssel, illetve különféle csapdák kihelyezésével védekezhetünk. A kertekben más rágcsálók, kisállatok is megjelenhetnek, ezeket érdemes lefülelni, illetve a károsított növényeket mechanikai védelemmel megóvni. Alkalmazhatunk vegyszereket, környezetbarát készítményeket, de az erős mérgektől lehetőleg tartózkodjunk, mert más állatokra, emberre is veszélyes lehet. Ha nincs más megoldás, hívjunk szakembert erre a feladatra. 

A kerítés működőképes megoldás lehet

A veteményesek védelmére tökéletesek lehetnek a kerítések, így a terményeket károsító kisállatok és vadak nem férnek hozzá, nem tapossák le. A fák kérgét megvédhetjük törzsfóliával, a gyümölcsöket hálóval, darázs- és rovarcsapdával. A csigák totális pusztítást végezhetnek a kertben, ellenük a csigacsapdák vagy a fizikai védelem jelenthet megoldást. Megfelelő növénytársításokkal is próbálkozhatunk, vannak olyan illatanyagú virágok, fűszerek, amelyeket a csigák messze elkerülnek. 

Vakondháló hiányában a vakondcsapdák jelenthetnek megoldást, olyat válasszunk, amely nem bántja az állatot, ugyanis ez a kis emlős védett állat.

Nyugalmas éjszakák

Jó időben sokat nyitjuk, illetve tartjuk nyitva az ajtókat, ablakokat, azonban a rovarok nem kímélnek bennünket még a városokban sem. A vérszívók megkeserítik az éjszakáinkat, a legyek mindenre rászállnak, a poloskák és harlekinkaticák bevackolják magukat a lakásokba. 

Választhatunk vegyi védelmet, csapdákat, de a leghatásosabban valamennyi ellen a szúnyoghálók óvnak. Az üvegszálas változatok dekoratívak, szinte észrevehetetlenek, méretre szabhatóak, keretbe illesztve fixen vagy rolós változatban kaphatóak, érdemes ellátni velük a nyílászárókat.