A tél nem igazán az az időszak, amikor jólesik a kertben ücsörögni, szívesebben húzódunk vissza inkább a jó meleg szobába, hogy az ablakon keresztül figyeljük a szunnyadó természetet.

Ám ezek a hónapok arra tökéletesen alkalmasak, hogy megtervezzük, milyen változtatásokat szeretnénk majd lebonyolítani, ha végre ismét beköszönt a tavasz. Érdemes már most elkezdeni gondolkodni rajta, mivel tehetjük komfortosabbá a kertünket, hogy nyáron még inkább kiélvezhessük az előnyeit.

Készítsünk egy árnyékos pihenőhelyet!

Mindeddig instabil napernyőkkel és árnyékolóvásznakkal próbáltunk meg kialakítani egy napfénytől védett területet az udvaron, ahol szép időben lazíthatunk? Legyen akkor az év egyik fő projektje egy Nívó pergola telepítése! Ezek az építmények mostanság egyébként is reneszánszukat élik, a klasszikus fából készült megoldás helyett viszont érdemesebb a fémből lévő változatot választani, ez ugyanis sokkal strapabíróbb és időtállóbb.

Persze ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a fa kellemes megjelenéséről, hiszen az említett cég gyárt fahatású bevonattal ellátott pergolákat is. Így lehet egy fa küllemű, mégis tartós építményünk fémből.

A pergola alatti területet burkoljuk le térkővel, WPC-lapokkal, vagy szórjuk fel kaviccsal, és rendezzük be kényelmes bútorokkal. Jöhetnek a nyugágyak, fotelek, kanapék, de ne feledkezzünk meg egy kisasztalról, és természetesen az esti kivilágításról sem!

Alakítsunk ki egy szabadtéri konyhát!

A kertben időzni és finom ételeket enni – e két dolgot alighanem mindenki szívesen műveli. A napfényes idő pedig szinte csábít a szabadba, és arra buzdít, hogy izzítsuk be a grillezőt, a kemencét vagy a gázégőt, és süssünk-főzzünk ínycsiklandozó fogásokat.

Hogyha pedig gyakran hódolunk eme élvezeteknek, akkor célszerű kialakítani egy fix helyet, ahol lebonyolíthatjuk a grillezést, sütést vagy a bográcsozást. Ehhez biztosan szükség lesz egy sütőalkalmatosságra, de nem árt bekészíteni egy nagyobb munkaasztalt, valamint természetesen étkezőasztalt és székeket. Hisz az meglehetősen illúzióromboló, amikor a szabad tűzön készült finomságokat bent a házban kell elfogyasztani.

A kültéri konyha fölé érdemes valamilyen tetőt építeni, például egy pergolát. Ezzel biztosítjuk az árnyékolást, illetve használaton kívül sem kell mindent elpakolni, mert védett helyen lesz; főleg, ha oldalponyvákat is felszerelünk az oszlopokra.

Luxus életérzés jacuzzival

Egy saját jacuzzi bármikor lehetőséget biztosít az önfeledt pezsgőfürdőzésre, és már el sem kell mennünk ahhoz otthonról, hogy igazi “spaélményben” legyen részünk.

Ám ahhoz, hogy a használata a lehető legkomfortosabb legyen, érdemes alá és köré valamilyen kültéri burkolatot lerakni, illetve fölé helyezni egy pergolát, ami felfogja a napfény egy részét, de akár esőben is biztosítja a gondtalan fürdőzést. Sőt, ha a pergolára vásznakat rakunk, akkor még el is takarhatjuk a jacuzzi környékét a kíváncsi szomszédok vagy utcai járókelők elől.