Amikor már olyan sokat hallunk egy adott kerékpárról, akkor elkezdünk agyalni. Vajon tényleg ennyire jó? Hihetünk az adatoknak? Hogyan lehetséges ez? Minden versenybeszámoló, teszt és fejlesztés célpontja egy adott bicikli.

A következő cikkben egy konkrét, napjainkban népszerű kerékpártípus tesztjének eredményeit fejtjük ki bővebben. Te is szemezgettél már a gravellel, de még nem vetted rá magad arra, hogy kipróbáld? Akkor jó helyen jársz!

Gravel lázban ég a bringás piac

A gravel kerékpár egy amolyan identitászavaros országúti bicaj. A legjobban így tudnánk megfogalmazni. Stílusjegyei az országúti bicóra emlékeztetnek, ám a szíve mélyén a mountain bike-hoz húz. Ám mindezt szavakkal nehéz átadni, érdemes a Bikepro.hu kerékpár webshop cyclocross kínálatában megkeresned egy-egy gravel változatot, hogy megértsd, miről is beszélek.

Tehát az országúti és monti között helyezkedik el, egy mindenes bicaj, de ami a legfontosabb; egy sportos mindenes kerékpár. A teszt során a Specialized Diverge Base gravel kerékpárt vettük górcső alá, ami abszolút a belépőszintet testesíti meg a piacon.

Ki kell emelni az új merevvillás tervezés gondolatát, aminek köszönhetően sokféle környezetben boldogulhatunk. Főleg, ha egy jó montit ilyen villával turbózunk fel. Aztán az ember felül egy gravelre és azt tapasztalja, hogy nem sokban különbözik ez a típus a montitól. De tényleg így lenne?

Amit egy gravel adhat nekünk…

A gravelen már eleve van csomagtartó, sárvédő és olyan egyéb konzolok, amelyek csak fokozzák a bringás élményt. Ezenkívül ott van még az egylánctányéros hajtás, a sajátos kormányszerkezete, ami szintén csodálatot vált ki belőlünk. Az egylánctányér kezelése egyszerűbb, könnyebb, és a speciális hátsó váltónak hála a lánc sem esik folyton le.

A bicaj egyenesen három különféle szövettechnológiával lett felruházva, rétegfelépítéssel készül. Az XL méretű, 1300 grammos váz egyetlen előnye, hogy anyag is van benne, ami minden bizonnyal növeli az ellenálló képességét. Alacsonyan van támvilla-becsatlakozás, ami kényelmesebbé tette a kerékpárt.

Mit mutatott még a teszt?

A fékrendszer nem az igazi. Kicsit azt lehet érezni, hogy kispórolták a HDR-ből a folyadékot, illetve a nyomáspont sem állítható.

A kormány- és nyeregtraktus nagyon rendben van. A kormány a karakteres megjelenésű Hoverbar, ami egész praktikus, ám kicsit “emelős”. A nyeregszár egycsavaros rögzítésű karbon. A csőfalvastagság elegendő, ami nem a tömeg, hanem a rugalmasság szempontjából érdekes.

A kerék sem maradhat le a listánkról. Átütős, ipari csapágyas, a tartósságra és a dinamikára helyezte a hangsúlyt.

A gravel tehát egy különleges átmenetet képez két bicikli között. Azt tudjuk mondani, hogy ki kell próbálni, csak akkor tudja az ember, hogy milyen érzés ilyen bringával tekerni.