A pajzsmirigy egy apró méretű, ám rendkívül fontos szervünk, emiatt a nem megfelelő működése testszerte rengeteg panaszt tud okozni.

A civilizált életmód káros hatásaira pedig roppant érzékeny, így nem meglepő, ha manapság egyre többen tapasztalnak pajzsmirigy-alul- vagy -túlműködést, illetve Hashimoto-szindrómát.

Ez a szerv két nagyon fontos hormont termel, amiket röviden T3-nak és T4-nek nevezünk. Ezek a hormonok pedig a test minden sejtjébe eljutnak, részt vesznek többek között az anyagcserében, a szívműködésben, a tápanyag hasznosításában, hölgyeknél pedig a menstruációs ciklusban is.

Épp ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk a pajzsmirigyünkre, és támogassuk a működését például a Myrobalan pajzsmirigy-alulműködésre való gyógynövényes készítményével is.

Hogyan befolyásolja a pajzsmirigy állapotát a stressz?

A stressz a mai emberek életének mondhatni szerves része, sokaknál ráadásul állandó jelleggel jelen van. A szakemberek viszont nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire káros az egészségre. Amikor a szervezetünket stresszhatás éri, a mellékvese kortizolt kezd el termelni, ez a hormon pedig átállítja a testünket “harcolj vagy menekülj” üzemmódra.

Ez alapvetően nem egy rossz dolog, hiszen valódi vészhelyzetekben életet menthet, ugyanakkor az emberek többsége ritkán kerül életveszélyes helyzetekbe. A tartósan fennálló stresszes állapot miatt a kortizol szintje folyamatosan magas, ez pedig megnehezíti azt, hogy a pajzsmirigy a T4 hormont T3-má alakítsa, ami a biológiai hatást kifejtő formula. Az érzékelőreceptorok érzékenységének csökkenése miatt pajzsmirigy-alulműködés jelentkezik.

Amikor az emésztésben is zavar keletkezik

A már említett vészhelyzeti állapotban a testünk átcsoportosítja az erőforrásait, és leállítja az olyan – a túléléshez nem elsődleges – funkciókat, mint az emésztés. Ezzel felborul az anyagcsere egyensúlya, a mikrobiom állapota romlik, lassul a tápanyagok felszívódása.

A pajzsmirigy által előállított T3 és T4 hormon az anyagcserére is befolyással van, ha nincs belőle elegendő mennyiség, akkor az emésztés lelassul. Ez nemcsak puffadást és gyomorpanaszokat okoz, hanem az alulműködés egyik jellegzetes tünetét, a hízást is. A túlműködés ezzel ellentétben kórosan felgyorsítja az emésztést, melynek köszönhetően gyakori hasmenés, hányás és nagymértékű fogyás következik be.

A pajzsmirigy és a menstruációs ciklus

A cikluszavarok hátterében igen gyakran a pajzsmirigy problémája áll, aminek szintén köze van a stresszhez. A kortizolt ugyanis (akárcsak az ösztrogént) a máj bontja le, és ha az előbbi túlságosan leterheli, akkor már nem marad elég ereje az ösztrogén lebontásához, így ennek szintje emelkedik. Ez szintén hozzájárul a pajzsmirigy alulműködéséhez.

Nem véletlen, hogy menstruációs panaszok esetén a pajzsmirigy állapotát is ellenőrzik. Ám a megoldás nem az lesz, hogy a hiányzó hormonokat mesterséges formában pótoljuk. Ez csak tüneti kezelés. A gyógyuláshoz vezető út a teljes életmódváltás lesz.