Kutyatulajdonosként az a legfőbb küldetésünk, hogy kedvencünkkel boldog és önfeledt órákat töltsünk el együtt, amelynek az egyik fontos része a szabadban töltött séta és játék.

Azonban a természetben számtalan veszély leselkedik az állatra, ez viszont némi odafigyeléssel minimalizálható.

Kullancsok ellen a különböző spot-on-ok, szájon át bevehető gyógyszerek, nyakörvek adnak védelmet, sok fertőző betegség ellen oltással védekezhetünk, ugyanakkor a toklász egy olyan ellenség, amit csak nehezen tudunk kivédeni és folyamatos készenlétet igényel. Cikkünkben segítséget adunk ahhoz, hogy lehetőleg elkerüljük ezt a problémát és elmondjuk, mit tehetünk, ha megtörténik a baj.

Mi az a toklász?

A Kutyabarát Magazin hasznos tanácsai segítenek kutyánk egészségének megőrzésében és a toklászszezon beindulásával mindenképpen beszélni kell erről az agresszív növényről, amely a kutya bőrébe fúródva nagyon komoly problémákat okozhat.

A toklász, más néven egérárpa szinte bárhol megtalálható a természetben, ezért sajnos szinte mindig résen kell lennünk miatta. Akár a kertben, az út szélén, a mezőkön, a városi parkokban, a réteken, kaszálatlan területen megjelenhet és igazi ellenséggé akkor válik, ha megszárad.

Mikor okozza a legtöbb gondot ez a növény?

Amikor a növény még zöld, akkor a kalász általában stabilan a növényen marad, viszont július-augusztus tájékán beérik és ezután leválva a szárról könnyedén beleakad a kutya szőrébe. Ezenkívül kaszálás után a megszáradt toklász is ugyanolyan veszélyes, mint az érett változata, hiszen ebben az esetben is bele tud ragadni a szőrbe, ahonnan folytatja útját egyre beljebb és beljebb.

Miért veszélyes a kutyára került toklász?

A toklász formája áramvonalas, végén apró, tűszerű ponttal, ami bele tud fúródni az állat bőrébe. Innen pedig nem tud kifelé jönni, hanem csupán csak befelé. Egy idő után teljesen eltűnik a bőr felületéről és az állat belső részében vándorol, folyamatos gyulladásokat okozva, sőt, ez akár a kutya halálához is vezethet!

Hogyan védekezhetünk a toklász ellen?

Legfőképpen csak saját figyelmünkre hagyatkozhatunk. Ha meglátjuk a növényt, akkor semmiképpen ne engedjük a közelébe a kutyánkat. Kerüljük el a területet, ha pedig az út mentén található, akkor rövid pórázon, láb mellett vezessük az ebet.

Séta után mindig nézzük át az állat szőrzetét, különös tekintettel a tappancsokra és a fül területére, és lehetőség szerint fésüljük is át. Ha toklászt találunk, akkor azonnal távolítsuk el, ha pedig már mélyen van, vigyük orvoshoz a kutyát.

Elővigyázatból nyírjuk ki a talp és a fül szőrzetét, így kevésbé tud megtapadni rajta a növény.

Mi a jele annak, hogy toklász ment a kutyába?

Ha azt látjuk, hogy nyalogatja a lábát, rázza a füleit, váladékozik az orra vagy prüszköl, mindig gyanakodjunk a toklászra!

Sajnos a befúródott toklászt az állatorvos csak bódításban tudja eltávolítani, bizonyos esetekben pedig akár komolyabb műtétre is sor kerülhet. Éppen ezért kiemelten fontos odafigyelni erre az agresszív növényre, és minimalizálni a veszélyt.