A csavarok tipikusan azok az alkatrészek, amelyekre bármilyen felújítási vagy építési munkálat, bútorkészítés vagy barkácsolás során szükség van. 

Ezért érdemes egy kisebb készletet tartani belőlük otthon. Az eltérő felhasználási célnak megfelelően kell kiválasztani a megfelelő eszközt, hiszen ezeket speciálisan az adott feladatra alakították ki.

Milyen készletet tarts otthon?

Néhány típust érdemes készleten tartanunk otthon is, elsősorban azokat, amelyek általánosabb felhasználásúak. Egyszerű facsavarra gyakran van szükség, illetve gyorsépítő csavar vagy faburkolatrögzítő eszköz is szükséges, ha szeretsz barkácsolni. A Káplár fatelepen ezeket a csavarokat könnyen beszerezheted.

A különböző csavartípusok kialakításuk szerint

  • A hagyományos típusok fején horony vagy csillag alakú mélyedés található, amelyeket hagyományos vagy akkumulátoros csavarbehajtóval becsavarhatunk. 
  • A hatlapfejű változatokon nincs ilyen mélyedés, így ezekkel nem csavarhúzóval, hanem csavarkulccsal tudsz dolgozni. Ezt a típust elsősorban két fém alkatrész egymáshoz rögzítésére használhatod, amihez célszerű alátétet is alkalmazni. Ez nem süllyeszthető, de nagyon erős rögzítést eredményez.
  • Léteznek önfúró vagy önbehajtós változatok is, amelyeket előfúrás nélkül alkalmazhatsz.

Néhány speciális fajtájuk

  • A gyorsépítő csavarok nagy laposfejű, önmetsző csavarok, amelyek faszerkezetek, ácsszerkezetek masszív rögzítésére alkalmasak. A hegy kialakítása révén nem igényelnek előfúrást, a hornyolt menet pedig gyors behajtást tesz lehetővé.
  • A forgácslapcsavar egy süllyesztett fejű, sárgított, kiváló minőségű csavar. A menet kialakítása révén lehetővé teszik, hogy az egyes faelemek szorosan, hasadás nélkül illeszkedjenek egymáshoz. 
  • A fa burkolólap rögzítő csavarnál maróbordák biztosítják a csavarfej fába történő süllyesztését. A fej alatti menet rögzíti a burkolóelemet. A megszakított menet pedig biztosítja, hogy a burkolóanyagot szorosan rögzítsük a tartóvázhoz. 
  • Az illesztőcsavar forgópántok és ablakpántok felszereléséhez használhatók. A csavar fejrésze kicsi, és a pántba süllyeszthető.
  • A keményfém gipszkarton csavarral a gipszkartont rögzítheted a fa tartószerkezethez. Jellegzetes “trombita alakú” fejjel és tág menettel került kialakításra. Előfúrásra 2 mm vastagságig nincs szükség. 
  • A padlócsavar tömör fapadlóhoz használható, így teljesen a padlóba lehet süllyeszteni. Előfúrásra nincs szükség a használatához. 
  • Hatlapfejű csavarok, ahogy a nevük is mutatja, hatlapú fejjel rendelkező, nagy teherbírású csavarok. Ezáltal olyan felhasználást tesznek lehetővé, ahol nagy teherbírási képességre van szükség, például gerenda betonpadlóhoz való rögzítése, radiátor falra történő felszerelése esetén. 

Ha bútorkészítéshez, burkoláshoz, barkácsoláshoz csavart keresel, érdemes megnézned a Káplár fatelep webáruházának termékkínálatát.